Skeptinen usko

Harald Giesebrecht löysi Jumalan filosofiaa ja tiedettä tutkimalla

 

Harald Giesebrecth, olet puhujana Jyväskylässä Skeptinen usko -illoissa. Millaista on skeptinen usko?

Uskoa, jossa ei tarvitse sulkea silmiään millekään tieteelliselle, historialliselle tai muulle tiedolle. Se on uskoa, jossa vaikeat kysymykset ovat tervetulleita. Se on sellaisen maailmankatsomuksen etsimistä, joka ei johda sisäisiin epäjohdonmukaisuuksiin ja jossa pyritään elämään sen mukaan, että kyseinen maailmankatsomus on totta.

 

Mitä toivot tapahtuvan Skeptinen usko -illoissa?

Olemme yhdessä suunnitelleet käydä hyvin rehellisiä keskusteluja Jumalaan uskomisen esteistä. Toivomme, että se luo ilmapiiriin, jossa kaikki voivat tuntea olonsa turvalliseksi ilmaista sekä uskoa että epäilystä ja missä voimme kertoa omia uskon- tai epäilyksen tarinoitamme samalla kun yhdessä pohdimme Jumalaan uskomisen järjellisyyttä.

 

Kuka olet ja miten kuvailisit itseäsi?

Minulla on saksalainen nimi koska äitini toi isäni Saksasta. Kasvoin Norjassa. Olen 42-vuotias, olen ollut naimisissa Kjerstin kanssa 15 vuotta ja meillä on kaksi poikaa (7 ja 9 v.) ja pieni tyttövauva. Rakastan lukea, tutkia ja kirjoittaa kaikesta teologiaan ja tieteeseen liittyvästä.  Polkupyöräilen, juoksen ja hiihdän aika paljon ja rakastan ulkoilmaelämää - erityisesti melomista ja vaeltamista vuorilla. Olen ujo ja sisäänpäinkääntynyt, mutta tykkään tavata uusia ihmisiä ja jutella heidän kanssaan, varsinkin jos tiedän heidän haluavan puhua kanssani. Viimeiset 16 vuotta olen tehnyt työtä toimittajana, opettajana ja pastorina.

 

Millaisia norjalaiset ovat? Miten he eroavat suomalaisista?

Minulla ei ole paljon suomalaisia ystäviä, mutta ne, jotka tunnen ovat hyvinkin samankaltaisia kuin minä. Tullessani Suomeen kaikki näyttää hyvin samanlaiselta kuin kotona paitsi että meillä on enemmän vuoria ja mäkiä. Ehkä eroa voisi olla se, että te suomalaiset saatatte olla hieman parempia saamaan asiat tehtyä. Norja on niin äärimmäisen tasa-arvoinen että aivan kaikkien mielipidettä pitää kysyä joka kerta kun täytyy päättää jotain. Kun kaikki on sanottu ja tehty, on yleensä sanottu paljon enemmän kuin tehty.

 

Mikä saa sinut hymyilemään?

Perheeni, meidän kissa, Seinfeld, taianomaiset X-factor hetket, vuoren huipulla seisominen tai tyynen järven yli melominen, joitain mainitakseni.

 

Mikä huolestuttaa sinua?

Se etten ole läsnä perheelleni ja ystävilleni.

 

Mikä vihastuttaa sinua?

Epäoikeudenmukaisuus, toisten epäreilu kohtelu.

 

Mikä antaa sinulle rauhan?

Sen tietäminen, että Jumala on Jumala ja minä en ole.

 

Miksi olet kristitty?

Koska ihailen Jeesusta, sekä hänen elämäänsä että hänen opetuksiaan.

 

Miksi Jeesus?

Kuka muu? Kaikilla meillä on maailmankatsomus olemme sitä pohtineet tai emme. Elämä, joka Jeesuksen mukaan on paras tapa elää, kestää vertailua minkä tahansa toisen maailmankatsomuksen tai filosofian kanssa.

Kerro hengellisestä matkastasi.

Kasvoin adventtikirkossa ja jo varhain päätin haluavani olla adventisti. Lukioikäisenä olin yksi hengellisistä johtajahahmoista kristillisessä koulussa, jota kävin. Mutta noin 25-vuotiaana suoritettuani teologian kanditutkinnon, minulla oli suuri uskonkriisi ei vain liittyen omaan seurakuntaani vaan myös kristinuskoon ylipäänsä. Etsin syitä lopettaa Jumalaan uskomisen. Tieni takaisin tapahtui yllättävää kyllä opiskelemalla filosofiaa ja tiedettä yliopistoissa. Siellä uskoni palautui. Se ei tarkoita, että uskoni olisi pelkästään älyllistä. Olen myös hyvin tunteellinen. Tunnen syvästi ja nykyään minulla on syvällinen suhde Jumalaan. Älyllisesti olen edelleen kyselijä ja aina avoin ottamaan huomioon uutta tietoa ja perusteluja. Vuodesta 2000 olen ollut mukana rakentamassa uutta, urbaania seurakuntaa Osloon. Se on ollut aikamoinen matka, joka on haastanut minut monin eri tavoin. Nyt olen hyvin tyytyväinen rooliini yhtenä sen vastuunkantajista.

 

Mitä Raamattu merkitsee sinulle?

Raamattu on kertomus siitä, miten Luoja yrittää palauttaa ihmiskunnan ja maan alkuperäiseen loistoon ja hyvyyteen. Se on sekä surullinen että upea kertomus mukana olevien ihmisten onnistumisista ja epäonnistumisista. Siksi paras ja tärkein osa kertoo siitä kun Jeesus itse tuli auttamaan ihmisiä näkemään mistä tässä oikein on kysymys. Koska olen valinnut asettaa elämäni tähän jatkuvasti kehittyvään kertomukseen mukaan, Raamatusta tulee luonnollinen perusta sille mistä etsin apua kirjoittaessani tähän kertomukseen mukaan kuuluvat oman elämäni luvut.

 

Miten rukous toimii sinun kohdallasi?

En ole kovin hyvä hiljentymään. Toisaalta rukoilen kaiken aikaa... Jumala on aina osa tietoisuuttani. Viikottain tapaan ystäviäni ja me rukoilemme yhdessä. Se on tärkeä osa rukouselämääni ja ystävyyttämme.

 

Kuvaile jumalasuhdettasi.

Siihen kuuluu ainakin kolme ulottuvuutta: pää, sydän ja käsi. Pää: älyllisellä tasolla jatkuvasti arvioin uskoani ja sen todeksi elämistä sen valossa mitä luen, katson, kuuntelen ja koen. Sydän: päivittäisessä elämässä koen Jumalan johdatusta, apua ja usein tunnen hänen läsnäolonsa. Käsi: kolmas ulottuvuus on se, mitä valitsen tehdä sen seurauksena että olen valinnut uskoa. Rukoilen, tutkin, luen, kuuntelen, vietän aikaa toisten uskovien kanssa, palvelen, annan. Uskonkriisini jälkeen yksinkertaisesti päätin elää ikään kuin Uusi testamentti olisi totta ja katsoa mitä siitä seuraa. Se on ollut mahtava matka.

 

Miten koet Jumalan läsnäolon?

Pääosin kahdella tavalla: johdatuksen ja tunteiden kautta. Koen aina jollain tavalla läsnäolon ja ilon pohjavirran, mutta joskus koen sen vahvemmin. Sitä on vaikea selittää, koska sillä ei ole paljoakaan tekemistä mielentilani kanssa. Jotain tai joku on paikalla. Joskus koen johdatusta, minkä voisi selittää sarjana intuitioita, sisäistä vakuuttumista ja sattumia, jotka liittyvät yhteen tavalla, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen puhdasta sattumaa.

 

Minkälaisista asioista kamppailet eniten Jumalan kanssa?

Olen kärsimätön. En aina ymmärrä hänen aikatauluaan elämälleni saati tälle planeetalle. Hänellä tuntuu olevan paljon enemmän aikaa kuin minulla, mitä hänellä tietenkin on. Joskus toivoisin hänen toimivan voimallisemmin ja että hän puuttuisi asioihin aktiivisemmin kun kärsivät ihmiset huutavat häneltä apua.

 

Mikä kristinuskossa on sinulle haastavaa?

Jeesuksen ihanteet yhteisöstä ja solidaarisuudesta ovat hämmästyttäviä ja innostavia. Uskon niiden olevan osa ratkaisua tämän maailman ongelmiin jos ne laitetaan käytäntöön. Niiden tähden alkukirkko kasvoi hullun lailla. Ihmisen elämänlaatu parani dramaattisesti hänen liittyessään varhaisiin kristillisiin yhteisöihin. Suurin haaste minulle henkilökohtaisesti on etsiä tapoja toteuttaa näitä ihanteita vuonna 2013 Norjassa.

 

 

Tapahtuman järjestää Jyväskylän adventtiseurakunta